Geriausia kava gaminama iš šviežiai skrudintų kavos pupelių.
Kavos pupelių laikymo patarimai
Kavą reikia laikyti švarioje, sausoje, sandarioje, vėsioje ir tamsioje vietoje. Jei reikia laikymo talpyklos, geriausia investuoti į vakuuminę talpyklą.
Jei perkant kavos pupelės supakuotos į sandariai uždaromą, nepermatomą, sandarų indą su vienpusiu vožtuvu, kad būtų išleidžiamos dujos ir išvengta sąlyčio su deguonimi, pupelių išpilstyti nėra prasmės. Tokia pakuotė yra specialiai sukurta saugojimui.
Kavos tikrai nevertėtų laikyti šaldiklyje, nes kitų šaldytuve esančių maisto produktų aromatas ir skonis lengvai prilips prie kavos. Jei turite ilgesnį laiką kavos atsargų, pupeles galite laikyti šaldiklyje. Šiuo tikslu kavą reikėtų sudėti į hermetišką maišelį ar indą, kuriame būtų kuo mažiau deguonies, geriausia – vakuuminį. Būtų protinga pupeles padalyti į porcijas 1-2 savaičių įprastam kavos gėrimui, kad būtų patogu imti iš šaldytuvo. Geriausia pupeles sumalti, kol jos dar šaltos, arba neatidarius indo leisti joms per naktį išsitirti, o tada laikyti kaip šviežias pupeles.
Kavos pupelių malimo patarimai
Vienu metu nepatartina malti daugiau kavos pupelių, nei reikia iš karto paruošti kavos gėrimą. Susmulkinus pupeles, aliejai, suteikiantys kavai aromatą, susidūrę su oru pradeda garuoti ir kava praranda malonų aromatą. Be to, beveik iš karto po malimo kava pradeda prarasti savo skonį.
Skirtingiems kavos ruošimo būdams reikia skirtingo malimo.
Kava, ruošiama trinimo būdu, turi būti sumalta iki granuliuoto cukraus konsistencijos. Visas mirkymo procesas turėtų trukti nuo 4 iki 6 minučių. Jei kava perkošiama greičiau nei per 4 minutes, pupeles reikia sumalti smulkiau. Tačiau jei ilgiau nei 6 minutes, pupelės turėtų būti malamos mažiau.
Espresso kavai reikia ypač smulkaus malimo; kava turi būti beveik kaip milteliai ir švelniai grūdėta. Gero espreso kavos malimo paslaptis – laikas, per kurį ji subręsta. 30 ml espreso kavos turėtų būti paruošta maždaug per 25-30 sekundžių. Kaip ir pilstomą kavą, jei norite, kad espreso kava būtų paruošta greičiau nei per 25 sekundes, kavą reikia sumalti smulkiau. Jei tai užtrunka ilgiau nei 30 sekundžių, malant pupeles reikia palikti stambesnes.
Patarimai, kaip naudoti spaudimo kavos puodelį
Gaminant kavą presavimo puodeliu, malant pupeles reikia palikti stambesnes. Jei kava bus sumalta per smulkiai, gėrimas gali tapti kartus, o presuotą kavą bus sunku ar net neįmanoma įstumti į puodelio dugną.
Klasikinis kavos ir vandens santykis yra 70 g kavos 1 litrui vandens. Mažesniam preso puodeliui, pavyzdžiui, 35 gramai kavos ir 500 ml vandens.
Nepatartina pilti verdančio vandens ant kavos viršaus. Paprastas patarimas, kaip pasiekti reikiamą temperatūrą, – į kavos puodelį įpilkite reikiamą kiekį vandens ir leiskite jam minutę pastovėti. Per tą laiką vanduo atvėsta ir pasiekia reikiamą maždaug 85-92 laipsnių temperatūrą.
Supilkite maltą kavą į spaudimo indą ir lėtai įpilkite trečdalį vandens, palaukite 1 minutę. Dabar išmaišykite ir lėtai supilkite likusį vandenį. Palaukite 3 minutes, tada vėl pamaišykite. Jei pageidaujate, galite palaukti dar kelias minutes, kad kavos tirščiai nusistovėtų.
Sietą reikia nuspausti lėtai, ne iki galo, paliekant nedidelį kiekį nepanaudoto skysčio. Kuo ilgiau kava ir vanduo liečiasi, tuo kartesnis ir intensyvesnis bus gėrimas.
Paruoštą kavą reikėtų gerti iš karto; po pusvalandžio ji bus visiškai kitokio ir visai ne šviežio skonio;
Presavimo indą taip pat galima naudoti kaip pieno putų plakiklį. Tam pieną (geriausiai tinka nugriebtas pienas) kaitinkite tol, kol negalėsite į jį įkišti piršto. Karštą pieną supilkite į švarų slėgtuvą, kelias minutes maišykite slėgtuvą aukštyn ir žemyn, pieno kiekis padidės 3-4 kartus.
Patarimai, kaip gaminti filtruotą kavą
Filtruota kava ruošiama naudojant kavos aparatą arba filtravimo kūgį.
Naudokite filtrą, kurio dydis ir dydis atitinka jūsų filtro krepšelį. Dažniausiai naudojami balinto balto / rudo popieriaus filtrai. Neabejotinai tinka ir plaunami vielos tinklelio filtrai.
Norėdami pasigaminti geros kavos, 1000 gramų vandens turėtumėte naudoti 60 gramų kavos – taip gausite subalansuotą vidutinio stiprumo puodelį su kavai būdingomis savybėmis. Tinkama vandens temperatūra yra 90,5-96 °C.
Tamsesnio skrudinimo kavai tinka žemesnė temperatūra, o šviesesnio skrudinimo kavai reikėtų naudoti aukštesnę temperatūrą. Aukštesnėje temperatūroje paprastai išgaunama saldesnė kava, o žemesnėje – intensyvesnis ir rūgštesnis skonis.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.