Geriausia kava
Geriausia kava gaminama iš šviežiai skrudintų kavos pupelių.
Kavos pupelių laikymo patarimai
Kavą reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, švarioje, sausoje, hermetiškai uždarytoje talpykloje, geriausia vakuuminėje. Jei pupelės perpakuotos į nepermatomą, hermetiškai uždarytą maišelį su vienkrypčiu vožtuvu, kuris išleidžia dujas ir apsaugo nuo deguonies poveikio, pupelių perkelti nereikia. Ši pakuotė yra specialiai sukurta saugojimui. Būtinai venkite laikyti kavą šaldytuve, nes ji gali lengvai sugerti kitų maisto produktų aromatus ir skonius. Ilgalaikiam laikymui kavos pupeles galima laikyti šaldiklyje, įdėjus kavą į hermetiškai uždarytą maišelį ar indą, į kurį kuo mažiau patenka deguonies, geriausia – į vakuuminę pakuotę. Praktinis patarimas – padalykite pupelių kiekį į porcijas, skirtas vartoti 1-2 savaites; taip kavą bus galima lengvai išimti iš šaldiklio. Geriau sumalti pupeles, kol jos dar šaltos, arba palikti jas per naktį neatidarius indo, po to jas galima laikyti kaip šviežias pupeles.
Kavos pupelių malimo patarimai
Nemalkite daugiau kavos pupelių, nei reikia tiesioginiam naudojimui. Susmulkinus kavos pupeles, aromatiniai aliejai, susidūrę su oru, pradeda garuoti, todėl kava pamažu praranda malonų aromatą. Be to, beveik iš karto po to, kai pupelės sumalamos, ji pradeda prarasti savo skonį. Skirtingoms kavos ruošimo rūšims reikia skirtingų malimo niuansų. Kapojamąją kavą reikia sumalti taip, kad ji būtų panaši į cukraus granules, ir paruošti per 4-6 minutes. Jei lašinama kava paruošiama greičiau nei per 4 minutes, pupeles reikia sumalti smulkiau. Jei kavos ruošimas trunka ilgiau nei 6 minutes, pupeles reikia malti stambiau. Espresso kavą reikia malti labai smulkiai; maltos pupelės turi būti beveik kaip milteliai. Geros espreso kavos paslaptis susijusi su paruošimo laiku sumalus pupeles: 30 ml espreso kavos reikia paruošti per maždaug 25-30 sekundžių. Kaip ir lašinę kavą, espreso kavą reikia sumalti kuo smulkiau, jei ji ruošiama trumpiau nei per 25 sekundes. Jei ruošimo laikas ilgesnis nei 30 sekundžių, pupeles reikėtų sumalti stambiau.
Patarimai, kaip ruošti kavą french press kavinuke
Naudojant prancūzišką presą, kavos pupelės turi būti sumaltos stambiai. Jei jos bus per daug susmulkintos, gėrimas gali tapti kartus, o presą bus sunku ar net neįmanoma paspausti. Klasikinis kavos ir vandens santykis yra 70 g kavos 1 litrui vandens. Jei turite mažesnį presą, naudokite 35 gramus kavos ir 500 ml vandens. Nerekomenduojama kavos užpilti verdančiu vandeniu. Čia pravers paprastas patarimas: norėdami pasiekti reikiamą temperatūrą, įpilkite į indą reikiamą kiekį vandens ir palikite 1 minutę. Per tą laiką vanduo atvėsta iki optimalios 85-92 laipsnių Celsijaus temperatūros. Supilkite maltą kavą į prancūzišką presą ir lėtai įpilkite trečdalį vandens, palaukite 1 minutę. Tik tada sumaišykite ir lėtai supilkite likusį vandenį. Palaukite 3 minutes, tada vėl sumaišykite. Jei norite, galite palaukti dar kelias minutes. Spaudykite presą lėtai, ne iš karto iki galo; palikite nedidelę dalį skysčio, kurio nenaudosite. Kuo ilgiau kava ir vanduo liečiasi, tuo kartesnis ir intensyvesnis bus gėrimas. Paruoštą kavą reikia vartoti iš karto; po pusvalandžio jos skonis bus visiškai kitoks, nebe toks šviežias. Prancūzišką presą taip pat galima naudoti pienui putoti. Pieną kaitinkite tol, kol jo negalėsite paliesti ranka, tada supilkite į švarų presą ir kelias minutes judinkite presą aukštyn žemyn; pieno tūris padidės 3-4 kartus.
Patarimai, kaip gaminti filtruotą kavą
Filtruotai kavai ruošti naudokite kavos aparatą arba filtravimo kūgį. Naudokite filtrą, atitinkantį jūsų filtravimo talpyklos dydį ir tipą. Dažniausiai filtrai gaminami iš balinto balto arba rudo popieriaus. Taip pat tinka plaunami metaliniai sieteliai. Norėdami gauti gerą gėrimą, 1000 g vandens imkite 60 g kavos – taip gausite subalansuotą vidutinio stiprumo kavą, išryškinančią geriausias jos savybes. Tinkamiausia vandens temperatūra yra 90,5-96 °C. Tamsesnio skrudinimo kavai rekomenduojama naudoti žemesnės temperatūros vandenį, o šviesesnio skrudinimo – aukštesnės temperatūros vandenį. Aukštesnė vandens temperatūra lemia saldesnę kavą, o žemesnė – lengvesnį ir rūgštesnį skonį.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.