Prancūziškas presas
Kavos presas yra vienas iš labiausiai paplitusių kavos ruošimo būdų namuose ir biure. Pagrindinė to priežastis – galimybė labai praktiškai ir per trumpą laiką pasigaminti skanios kavos.
Paruošimas / 10 min:
– Į 1 puodelį kavos įberkite apie 1 g kavos ir užpilkite verdančiu vandeniu.
– Po 3-5 minučių paspauskite presą ir kava paruošta!
-Naudokite 1/15 santykį (pvz., 300 g vandens ir 20 g kavos).
Privalumai:
Kavos aromatas ir turinys yra stiprus, nes kava patenka tiesiai į karštą vandenį, nepereidama per filtrą.
Kadangi nenaudojami balinto popieriaus kavos filtrai, kuriuose yra dioksino ir epichlorhidrino, kurie, patekę į vandenį, tampa kancerogeniški, french press kavos aparatas yra vienas švariausių ir sveikiausių kavos ruošimo būdų.
MOCA POT
Tiems, kurie nori stiprios kavos mažomis dozėmis, moka puodelis yra artimiausias espreso puodeliui.
Privalumai:
Naudodami Moka kavos puodelį galite virti stiprią kavą ir išgauti sodrų skonį naudodami tik kiekvienoje virtuvėje esančią viryklę. Kadangi „Moka” kavos puodeliai pagaminti iš aliuminio, jie ilgiau išlaiko šilumą ir kava iš karto neatvėsta.
Virimas / 15 min:
– Užpildykite Moka puodo apatinę kamerą vandeniu iki vidinio varžto.
– Užvirinkite vandenį ir virkite 1-2 minutes.
– Sumaltą kavą sudėkite į atitinkamo storio kavos skardinę, įdėkite į apatinę kamerą ir uždėkite viršutinę kamerą.
– Pastatykite kavos puodelį ant viryklės, šiek tiek pašildykite, kai vanduo pradės virti ir triukšmauti.
– Kava bus paruošta, kai išgirsite čiurlenimo garsą!
POUR
Paruoškite kavą filtre lėtai pilant vandenį į filtrą. Šiam kavos ruošimo būdui dažniausiai naudojamas „Chemex” arba „Hario V60” filtras.
Privalumai:
Kavos užpylimas brandinimo proceso metu suteikia kavai sodresnį skonį, tolygiai sudrėkina visas kavos sudedamąsias dalis ir išryškina unikalius pupelių skonius ir atspalvius.
MATERIALAI:
* 32 g šviežiai skrudintos kavos.
* 500 ml virinto geriamojo vandens (94 °C).
* kavos malūnėlis
Paruošimas / 10 min:
– Užvirinkite vandenį ir palikite 1-2 minutes pastovėti.
– Įdėkite filtrą į panaudotą pripildymo indą.
– Įdėkite maltą kavą į filtrą ir tolygiai paskleiskite ją ant visų paviršių, išlyginkite.
– Lėtai įpilkite ketvirtadalį puodelio vandens, kad visa kava sudrėktų.
– Palaukite 30 sekundžių.
– Supilkite likusį vandenį 2-3 kartus, palieskite kiekvieną kavos dalį ir palaukite.
AEROPRESS
MATERJALIDAS:
* 16 g šviežiai skrudintos kavos.
* 230 ml vandens, tinkamo kavai (94 °C).
* kavos malūnėlis
* tikslios svarstyklės
* dangtelis
Virimas / 10 minučių:
KANKAAN:
Kavos pupeles sumalkite šiek tiek smulkiau nei filtruojamą kavą.
2. Jei virdulyje nėra filtruoto vandens, vandenį pašildykite iki 94 °C temperatūros (neužvirinkite vandens, o paskui jį atvėsinkite).
3. Įkiškite filtravimo popierių į perforuotą aeropreso filtravimo dalį ir ją užsukite.
4. Pripildykite purkštuvą, puodelį, filtravimo popierių (kad nesijaustų popieriaus kvapo) dideliu kiekiu karšto vandens.
5. Pastatykite puodelį ant svarstyklių ir ant jo uždėkite aeropresą.
6. Supilkite maltą kavą į aeropresą ir stuktelėkite aeropreso šonus, kad kava sudarytų tolygų sluoksnį.
7. Įjunkite svarstykles ir įjunkite laikrodį.
8. Greitai supilkite 230 ml vandens iš vandens šildytuvo ant kavos ir 5 sekundes energingai maišykite (visa kava turi būti sodri).
9. Negaišdami laiko įstumkite viršutinę dalį į dugną tik tiek, kad ji tilptų į guminę dalį (tai neleidžia kavai ištekėti iš popieriaus).
10. Po pirmos minutės išimkite viršutinę dalį ir vėl maišykite 5 sekundes.
11. Padėkite paviršių atgal į vietą, atleiskite spaudimą ir švelniai paspauskite. Bendras laikas neturėtų viršyti 1,30 minutės.
12. Spaudžiant per greitai, maltinukai sutirštės, o spaudžiant per lėtai, maltinukai sutirštės.
13. Kavą galima gerti tokią, kokia ji yra, arba įpilti vandens, kad ji būtų šiek tiek atskiesta.
Atsukite varžtą ir įstumkite jį iki galo į indą, kad pašalintumėte kavos likučius. Visas dalis nuplaukite karštu vandeniu.